L'Arnau Cornadó és el road manager del grup AlQuadrat, a més de fotògraf freelance i productor. A continuació, ens dóna la seva visió sobre la música emergent i la seva situació actual.
En què consisteix la feina de road manager?
Ens encarreguem d’organitzar el dia a dia del grup o artista. Som el contacte entre el grup i l’organització a l’hora de pactar preus i condicions de l’actuació i els encarregats de buscar hotels o serveis quan realitzem els desplaçaments als concerts. Acabem sent “l’ombra” de l’artista.
Què ha de tenir un grup que tot just comença per fer-se un lloc al món de la música?
La regla d’or: estimar i gaudir de la música. És molt important ser actiu, compartir la teva musica, anar a concerts per fer lligams amb altres projectes i, sobretot, aprofitar el contacte directe que et donen les Xarxes Socials per contactar amb els teus seguidors i fer-te més proper. Conec molts projectes que han mort el primer any de vida, ja que només buscaven l’èxit o els diners.
Quina és la millor manera de donar-se a conèixer pels músics emergents?
La millor manera, tenint forta presència a les Xarxes Socials.É una eina que tenim molt propera, i que hem fet molt nostra i és una forma de saltar el “buit” que hi ha entre el grup i els seguidors. Avui en dia, es molt fàcil interactuar amb la gent i saber què agrada.
Quina importància tenen les xarxes socials pels grups poc coneguts?
Les Xarxes Socials juguen un paper fonamental en la indústria musical actual. Serveixen per a connectar i saber l’opinió directa del que serà el consumidor de la teva música. Ara és molt fàcil preparar una gira de presentació d’un disc estudiant les descàrregues al territori espanyol, o una gran eina de promoció per a grups emergents, pots arribar a un gran número de persones.
És beneficiós, per a un grup emergent, autogestionar-se?
L’autogestió és una forma d’administrar els recursos lliurement, fent que un grup emergent pugui marcar els seus propis objectius, utilitzant les habilitats i eines que estiguin a la seva disposició i així evitar el model autoritari i jeràrquic que envolta la indústria musical i seguir el model ‘Do it Yourself’ d’una forma creativa tant a nivell musical com a nivell de difusió.
Quina importància té fer concerts pels músics emergents? És important que la gent vagi a veure’ls en directe?
Actualment, la majoria de grups posem en descàrrega lliure els nostres discos i treballem en directes mes energètics, on a més de vendre la nostra musica, oferim un espectacle que la gent no podrà trobar als discos. Per això, els grups emergents han d’aprofitar l’oportunitat de vendre la seva musica en directe, que és la forma més directe d’oferir-ho al públic i veure les seves reaccions.
Com veus el mercat musical actual?
Com ja he dit abans, les altes cúpules de la indústria musical del nostre país estan formades per un model autoritari i jeràrquic, on majoritàriament es mouen per interessos econòmics i no culturals. Estan formades, bàsicament, per grans productors i els poderosos medis de comunicació. Per aquest motiu, és molt difícil accedir-hi si ets un músic emergent, ja que et posen molts entrebancs o, simplement, t’ignoren per no venir d’una coneguda productora. Això esta portant a una decadència musical que cada cop està portant a pitjors resultats per a les grans empreses.
Tot això afavoreix als grups que lluitem per autogestionar-nos i seguir endavant pels nostres propis medis, sense formar part d’aquest cercle que només vol convertir la cultura en diners.
Ens queda molt per aprendre de països com Holanda o Bèlgica, on paguen per gaudir de la cultura i assisteixen habitualment a concerts/recitals, enriquint la cultura i la oferta d’aquets països, i on no hi ha tanta diferencia entre grans i mitjans grups. Això afavoreix a tenir un circuit musical molt ampli.
I, concretament, quina creus que és la situació actual de la música en viu?
La música en viu passa per uns moments molt complicats. Dia a dia podem sentir notícies de mítiques sales que son clausurades, o festivals que desapareixen. Això dificulta molt la nostra feina i ha degenerat molt el mercat de la música en viu. Ara, les sales donen molt poques oportunitats a grups emergents perquè no poden assolir el cost d’obrir la sala.
En què pot ajudar una comunitat com Ditirambo als músics emergents?
Actualment, existeixen multitud de portals de temàtica musical, però molt pocs que donin veu a grups emergents. Per això crec que Ditirambo pot ser una plataforma de llançament on els grups novells puguin trobar eines per créixer a la indústria musical i poder aconseguir contactes amb productores, medis de comunicació, sales de concerts i, fins i tot, assessorament logístic per tal de tirar endavant el seu projecte.
Ens recomanes algun grup emergent?
Us recomano que escolteu Santaï, un grup que vaig descobrir en un dels meus viatges de feina a Holanda (Maastricht). És un grup que descriu molt bé l’evolució de la musica, ja que els seus membres són de diversos indrets del món, i això enriqueix molt la seva música, agafant petits granets de sorra de cada cultura.
Moltes gràcies Arnau!
ARNAU CORNADÓ

Entrevistem a

